Als je als organisatie je infrastructuur naar Microsoft Azure wil migreren, is Azure Migrate een belangrijk hulpmiddel om deze overgang soepel te laten verlopen. Om het meeste uit Azure Migrate te halen, is een zorgvuldige voorbereiding essentieel.
In deze blogpost bespreken we de vijf best practices die helpen bij het plannen en uitvoeren van een succesvolle migratie naar Azure.
Een soepele communicatie en samenwerking tussen je leveranciers, je IT-team en de teams die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsapplicaties, is van cruciaal belang.
Het IT-team begrijpt de technische details en beperkingen van de bestaande infrastructuur, terwijl de applicatieteams en leveranciers de specifieke vereisten van de bedrijfsapplicaties kennen.
Door deze kennis te bundelen, kan je een beter inzicht krijgen in welke workloads geschikt zijn voor migratie en welke eventueel aangepast en/of gemoderniseerd moeten worden. Een RACI-matrix is een goed hulpmiddel duidelijk te maken wie welke rol heeft in het migratieproces. Zo is helder wie wanneer benadert kan worden voor welke input.
Azure Migrate biedt zowel agent- als agentloze methoden voor het ontdekken en evalueren van je on-premises omgeving. Maak een keuze op basis van je behoeftes. Het gebruik van agents levert meer gedetailleerde informatie op, maar brengt ook extra complexiteit met zich mee. Agentless benaderingen zijn eenvoudiger in te zetten, maar bieden minder diepgaande inzichten. Door de voor- en nadelen van beide benaderingen te evalueren, maak je de beste keuze maken voor je migratieproject.
Een succesvolle migratie naar Azure vereist een holistische benadering. Het is belangrijk om niet alleen te focussen op individuele workloads, maar ook om het bredere plaatje te bekijken. Zorg ervoor dat je de gehele infrastructuur, stakeholders en leveranciers rondom je workloads in beeld hebt - kijk naar hoe alles aan elkaar verbonden is en hoe de huidige performance is. Dit alles helpt om voortijdig eventuele showstoppers te vroeg af te zijn.
Veel bedrijfsapplicaties zijn onderling afhankelijk van elkaar en van andere infrastructuurcomponenten. Voordat je begint met migreren, is het belangrijk om deze afhankelijkheden in kaart te brengen. Dit kan helpen om potentiële knelpunten en risico's te identificeren, en om een migratievolgorde te bepalen die de geen verstoring veroorzaakt. Dit kan behoorlijke complex zijn, en wordt vaak onderschat. Het is dan ook aan te raden dit grondig aan te pakken.
Een gedegen ontwerp is de sleutel tot een succesvolle migratie naar Azure. Neem de tijd om een migratieplan te ontwikkelen dat rekening houdt met alle relevante aspecten, zoals workload-optimalisatie, schaalbaarheid, beveiliging en naleving van regelgeving. Een goede basis is het enterprise scale model van Microsoft in combinatie met het Azure Migration Framework.
Maak je verdere keuzes op basis van input vanuit je bedrijfsstrategie, en feedback van je business-stakeholders. Door een goed doordacht ontwerp te volgen, kan je mogelijke complicaties tijdens de migratie minimaliseren en de kans op succes vergroten.
Het plannen en uitvoeren van een migratie naar Azure vereist zorgvuldige voorbereiding en een doordachte aanpak. Door deze vijf best practices te volgen, kan je de kans op een succesvolle migratie maximaliseren en ervoor zorgen dat een migratie traject niet onnodig vertraging oploopt.