Nederlands

Azure Virtual Desktop: een nieuwe standaard voor remote werken

Mark Smit Cloud consultant
Publicatiedatum: 20 augustus 2024

In een tijdperk waarin thuiswerken niet alleen een trend is maar een noodzaak, is het kiezen van de juiste technologie om je personeel te ondersteunen cruciaal. Maak kennis met Azure Virtual Desktop (AVD), een cloudgebaseerde oplossing van Microsoft die de manier waarop bedrijven virtuele desktops en applicaties aan hun medewerkers leveren opnieuw definieert. Als je Remote Desktop Services (RDS) hebt gebruikt en benieuwd bent wat er hierna komt, zal deze post je door de voordelen van AVD leiden en waarom het een superieure optie is voor moderne ondernemingen.

 

Wat is Azure Virtual Desktop?

Azure Virtual Desktop is een uitgebreide desktop- en applicatievirtualisatiedienst gehost in de Azure-cloud. Het biedt een veilige en flexibele manier om een volledige Windows 10, Windows 11 of zelfs Windows Server-ervaring te leveren aan elk apparaat. AVD is niet slechts een herbenaming van de traditionele virtual desktop infrastructure (VDI); het vertegenwoordigt een significante evolutie in hoe virtuele desktops worden ingezet, beheerd en geschaald.

 

Waarom Azure Virtual Desktop overwegen?

Hier zijn enkele opvallende kenmerken die AVD een aantrekkelijke keuze maken:

  • Schaalbaarheid en flexibiliteit: AVD stelt je in staat om je virtuele desktopomgeving op of af te schalen op een geautomatiseerde basis, afhankelijk van de behoeften van je organisatie. Of je nu te maken hebt met seizoenspieken of aanhoudende groei, de cloud-native architectuur van AVD zorgt ervoor dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt.
  • Kostenefficiëntie: Met AVD kun je kosten optimaliseren door gebruik te maken van het verbruiksgebaseerde prijsmodel van Azure. Bovendien ondersteunt het multi-sessie Windows 10/11, wat meerdere gebruikers toestaat om verbinding te maken met dezelfde virtuele machine, waardoor de behoefte aan extra middelen wordt verminderd.
  • Vereenvoudigd beheer: De integratie met Entra ID en andere Azure-diensten zoals Intune, Defender for Cloud en Azure Policy maakt gecentraliseerd beheer en gestroomlijnde implementatie mogelijk. Updates, patches en beveiligingsbeleid kunnen effectiever worden beheerd in je virtuele desktopomgeving.
  • Verbeterde beveiliging: AVD maakt gebruik van het uitgebreide beveiligingsraamwerk van Azure, inclusief ingebouwde bedreigingsdetectie en naleving van wereldwijde compliance normen. Gegevens binnen AVD worden zowel tijdens transport als in rust versleuteld, zodat de informatie van je organisatie veilig blijft binnen de cloudomgeving van Azure.
  • Cloud-native architectuur: Workloads kunnen vereisen dat servers, databases en werkstations zo dicht mogelijk bij elkaar staan voor optimale prestaties. Door AVD te implementeren kun je aan deze eis voldoen op een kosteneffectieve, schaalbare en veilige manier, voordat je je workloads naar de cloud brengt.

AVD vs. RDS: wat is het verschil?

Remote Desktop Services (RDS) is al vele jaren een betrouwbare oplossing voor het virtualiseren van desktops en applicaties. Echter, AVD brengt verschillende verbeteringen die het een aantrekkelijkere keuze maken voor de bedrijven van vandaag.

  1. Cloud-native architectuur: Terwijl RDS typisch on-premises infrastructuur of complexe hybride opstellingen vereist, wordt AVD volledig gehost in Azure. Dit elimineert de noodzaak voor het onderhouden van fysieke servers en vermindert de overhead die geassocieerd wordt met traditionele RDS-omgevingen.
  2. Multi-Sessie Windows 10/11: AVD staat meerdere gebruikers toe om dezelfde virtuele machine te delen die Windows 10 of Windows 11 draait, een functie die niet mogelijk was met RDS. Dit verbetert het gebruik van middelen en kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.
  3. Vereenvoudigde licenties: AVD omvat vereenvoudigde licenties die zijn ingebouwd in je bestaande Microsoft 365- of Windows-licenties. Dit elimineert de noodzaak voor aparte RDS Client Access Licenses (CALs) en maakt het gemakkelijker om te beheren.
  4. Verbeterde gebruikerservaring: AVD biedt een naadlozere en consistente gebruikerservaring, dankzij de diepe integratie met Microsoft 365 en Azure-diensten. Functies zoals Teams-optimalisatie, OneDrive-compatibiliteit en verbeterde videoprestaties helpen ervoor te zorgen dat gebruikers effectief kunnen werken, zelfs bij thuiswerken.
  5. Moderne beheertools: AVD wordt beheerd via het Azure-portaal, dat geavanceerdere en gebruiksvriendelijkere tools biedt in vergelijking met de traditionele RDS-beheerconsoles. Dit omvat betere monitoring, diagnostiek en automatiseringsmogelijkheden.

Blog

Figuur 1:  Componenten en verantwoordelijkheden van Traditionele RDS vs Azure Virtual Desktop

 

Conclusie

Azure Virtual Desktop (AVD) biedt een moderne oplossing ontworpen om te voldoen aan de evoluerende behoeften van de hedendaagse arbeidskrachten. Met zijn cloud-native architectuur, schaalbaarheid en het vermogen om naadloze toegang te bieden tot Microsoft 365-applicaties, biedt AVD flexibiliteit en efficiëntie voor organisaties die hun virtuele desktopinfrastructuur willen verbeteren. Terwijl Remote Desktop Services (RDS) een betrouwbare optie is geweest, biedt AVD een sterk alternatief voor bedrijven die klaar zijn om een meer cloud-gerichte aanpak te omarmen. AVD stelt organisaties in staat om zich aan te passen aan de eisen van thuiswerken en toekomstige uitdagingen met een gestroomlijnde en flexibele oplossing.

Wil je meer weten over Azure Virtual Desktop en wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Of heb je hulp nodig bij het implementeren van je AVD-oplossing? Neem contact op met onze cloud experts.

Neem contact op
Mark web
Mark Smit Cloud consultant
Publicatiedatum: 20 augustus 2024

Meer kennis, howto's en inzichten ter inspiratie