Nederlands

Scrummen in de cloud: maximaliseer je continuous delivery

Sebastiaan de Boer
Publicatiedatum: 30 oktober 2024

Degenen die denken dat het harde werk ophoudt na een succesvolle IT-cloudmigratie, hebben de laatste ontwikkelingen niet bijgehouden. Het continu draaiende houden van systemen, nieuwe functies implementeren en de beveiliging waarborgen blijven uitdagende taken. Wat nog uitdagender is, is dat je probeert te plannen voor het onbekende. Je weet eenvoudigweg niet welke verbeteringen of bedreigingen zich binnenkort zullen voordoen, wat snelle aanpassingen aan nieuwe informatie vereist. Hierdoor wordt langetermijnplanning bijna onmogelijk. Hier komt het meest geliefde flexibele framework goed van pas: Scrum. Maar hoe kan Scrum effectief worden ingezet binnen cloudoperaties?

 

Scrum: een korte introductie

Scrum is geen nieuw concept; het is een bewezen framework dat is ontworpen om situaties te beheren waarin veel onduidelijkheid heerst. Scrum is gebaseerd op het principe van ‘empirisme’ en berust op continue inspectie en aanpassing om de focus van het team af te stemmen op korte- of lange termijn doelen van de organisatie. In de context van cloud operaties wordt het Scrum-team de hoeksteen van waardecreatie. Om echter alle voordelen van een Scrum-team volledig te benutten, is een andere benadering nodig dan traditionele, op inschattingen gebaseerde services, waarbij de opleverpunten al duidelijk gedefinieerd zijn. In een cloud omgeving zijn de opleverpunten vaak onbekend en kunnen prioriteiten over enkele weken volledig anders liggen. Hier komt het concept van ‘Team as a Service’ van pas, waarmee teams profiteren van het Scrum-framework.

 

(Agile) team as a Service

Bij “Team as a Service” koop je geen vooraf gedefinieerde scope, statement of work of beloofd resultaat. In plaats daarvan koop je een set competenties en vaardigheden voor een bepaalde periode, zodat je snel kunt inspelen op opkomende uitdagingen op basis van prioriteiten. Deze aanpak biedt maximale flexibiliteit wanneer snel handelen vereist is. Echter, door het ontbreken van een vooraf gedefinieerde scope is er ook een hoog niveau van vertrouwen nodig. Meestal groeit dit vertrouwen in de loop van de tijd, maar hoe bouw je dit op bij de start van een samenwerking? Wij geloven dat het antwoord ligt in transparantie: volledige openheid over waar we aan werken, op elk moment zichtbaar. Deze transparantie zorgt ervoor dat er een duidelijk beeld is van de huidige activiteiten binnen het team en van de verwachte resultaten. Na een tijdje merk je een grotere efficiëntie, doordat er geen tijd wordt verspild aan het constant aanpassen van de oorspronkelijke scope. In plaats daarvan wordt vertrouwen opgebouwd door continuous delivery. Binnen CloudNation omarmen we deze transparantie en hebben we een methode gevonden binnen het Scrum-framework die dit volledig ondersteunt. Wij noemen het Cloud Competency as a Service.

Het Scrum-framework toepassen binnen Cloud Competency as a Service

Cloud Competency as a Service lijkt vrijwel identiek aan de “Team as a Service”-propositie, maar onderscheidt zich door een goed gestructureerde methode die gebruikmaakt van best practices uit Scrum. In plaats van simpelweg Scrum toe te passen en op het beste te hopen, passen we het aan op de specifieke behoeften en uitdagingen van cloud competentie. Vertrouwen en transparantie blijven de kern van deze aanpak, waardoor het framework niet alleen flexibel is, maar ook volledig aansluit op de unieke eisen van cloud operaties.

De backlog

Binnen Scrum is de backlog een van de belangrijkste ‘artefacten’. Het is een complete lijst van alle werkitems die binnen de scope van het team vallen. Deze lijst wordt vervolgens zorgvuldig geprioriteerd door de product owner. Ons aanbod omvat altijd een backlog, die we samen invullen met werkitems op basis van de bedrijfskennis van de klant en de cloud expertise van CloudNation.

De sprint

Binnen Cloud Competency as a Service (CCAAS) bestaat elke sprint uit een subset van werkitems waartoe het team zich committeert om die week af te ronden. Binnen CCAAS hebben we bewust gekozen voor wekelijkse sprints om maximale flexibiliteit te garanderen, omdat kortere sprints voorkomen dat we vastzitten aan plannen voor meerdere weken. Waarom sprints? Omdat het ervoor zorgt dat het team zich richt op dezelfde items. Aan het einde van de sprint inspecteren we gezamenlijk de items waaraan we hebben gewerkt, samen met de klant om feedback te verzamelen. Daarna starten we onmiddellijk een nieuwe sprint op basis van die feedback om onze levering voort te zetten, zoals het Scrum-framework voorschrijft. Verloren tijd tussen sprints is nul, wat naadloze levering garandeert.

De product owner

De product owner is verantwoordelijk voor het prioriteren van werkitems op de backlog en kan worden beschouwd als degene die ‘achter het stuur’ zit wat betreft de richting van de sprint. Daarom zou deze rol door de klant moeten worden vervuld. Wij bij CloudNation kunnen adviseren, consulteren en coördineren over wat wij denken dat de volgende stap zou moeten zijn, maar de uiteindelijke beslissing is altijd aan jou. Op deze manier behoud je de controle en zorg je ervoor dat de volgende sprint aansluit bij de huidige doelstellingen.

De scrum master

De rol van de scrum master kan worden samengevat als het maximaliseren van de output van het team door het Scrum-framework te volgen. Deze rol is dan ook inbegrepen in onze CCAAS-dienstverlening. Wij zijn ons ervan bewust dat de output van het team veel te maken heeft met dynamiek, focus, samenwerking en ervoor zorgen dat alles op elkaar is afgestemd. Aangezien we veel ervaring hebben met het leveren hiervan, delen we graag onze inzichten om de teamoutput te maximaliseren. We vinden dat het leveren van een team ook inhoudt dat dat team effectief moet zijn.

Het team

Tot nu toe hebben we het gehad over de scrum master en de product owner als belangrijke rollen, maar de echte magie gebeurt binnen het team. Het team is flexibel en bestaat uit consultants van zowel CloudNation als van jouw kant. Het kan ook worden opgeschaald of afgeschaald op basis van behoeften of vereiste vaardigheden. Aangezien alles team based wordt uitgevoerd, is dit de perfecte setting voor kennisoverdracht naar de klantzijde, en voorkom je een enkel ‘point of failure’.

De touchpoints

Een veelgehoorde kritiek op Scrum is het aantal vergaderingen dat ‘vereist’ is in het framework. Sommige vergaderingen, vooral als ze niet goed zijn georganiseerd, kunnen veel tijd in beslag nemen en weinig resultaat opleveren. We hebben zorgvuldig gekeken naar welke elementen nodig zijn binnen de klant-leverancier relatie, zodat het merendeel van de tijd kan worden besteed aan oplossingen in plaats van aan verplichte vergaderingen. We merkten dat wanneer je wekelijkse sprints houdt, je slechts één wekelijks touch point nodig hebt om de resultaten te bekijken en de nieuwe sprint te plannen. Optioneel zijn er extra sessies zoals retrospectieven (feedback) en refinements (checken van werkitems), maar die kunnen naar wens worden ingepland.


Get started with scrum in the cloud

CloudNation heeft een manier gevonden om de meest essentiële onderdelen van Scrum te adopteren in een zeer effectieve klant-leverancier continue leveringsmethode. Met expertise in Agile, Scrum en cloud operaties begeleiden we het proces om maximale output en zichtbaarheid te garanderen, vooral in situaties waarin het einddoel onduidelijk is of onverwachte uitdagingen zich voordoen. Dit wordt beheerd via een volledig transparante backlog, waarmee je wekelijks de richting kunt sturen, aanpassen en verbeteren. Jij bepaalt de bestemming; wij laten je de beste weg ernaartoe zien.

Wil je meer weten over Scrum en hoe het jouw cloudomgeving kan optimalisen?

Sebastiaan knows how. 

Neem contact op
Sebastiaan de B -2-2
Sebastiaan de Boer
Publicatiedatum: 30 oktober 2024

Meer kennis, howto's en inzichten ter inspiratie