Nederlands

Versterken van Cloudbeveiliging: Begrijpen Wat Veilig Is

Erik Snijder Security competence lead
Publicatiedatum: 23 mei 2024

Welkom terug bij het derde deel van onze blogserie, "Elevating Cloud Security: Strengthening Your Defense in an Evolving Landscape." In dit segment duiken we in de cruciale vraag: "Wat is veilig?"

Hoewel het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten met pen en papier het hoogste niveau van beveiliging kan bieden, is het simpelweg niet haalbaar in de snelle wereld van vandaag. We moeten een balans vinden tussen het benutten van geavanceerde technologieën in onze cloudomgeving en ervoor zorgen dat we vol vertrouwen "JA" kunnen antwoorden wanneer onze CEO vraagt: "Zijn we veilig?"

Maar hoe onderbouwen we dit vertrouwen? Het vereist meer dan alleen geruststelling; het vergt een systematische aanpak om potentiële kwetsbaarheden zoals open backdoors of configuratiefouten te identificeren en aan te pakken. Dit is een ontmoedigende taak voor individuen of zelfs teams! Bovendien is cloudbeveiliging geen statisch concept; het is een dynamisch proces dat voortdurende monitoring, beoordeling en verbetering vereist.

 

Het Beveiligingsframework: Je Blauwdruk voor Succesvolle Beveiliging

Om de beveiliging van je IT-omgeving effectief te beoordelen, heb je een robuust beveiligingsframework nodig. Dit framework biedt een basislijn, volgt de voortgang en identificeert verbeterpunten. Het omvat best practices, richtlijnen en principes die je cloudbeveiligingsstrategie afstemmen op bedrijfsdoelstellingen, risicotolerantie en nalevingsvereisten. Door een beveiligingsframework aan te nemen, verzeker je niet alleen stakeholders, maar verbeter je ook de communicatie met klanten, partners, toezichthouders en auditors.

Maar pas op: een veelheid aan onsamenhangende beveiligingsbeleid is niet gelijk aan een coherent beveiligingsframework. Terwijl beleid tot verwarring of duplicatie kan leiden, biedt een framework een gestructureerde aanpak, die consistentie en effectiviteit waarborgt. Het stelt je in staat beveiligingsmaatregelen te prioriteren en hun impact te evalueren, wat continue verbetering bevordert.

 

Het Juiste Framework Kiezen: De Microsoft Security Benchmark

Als een pragmatische Cloud Security Consultant pleit ik voor een framework dat directe toepassing op cloudconfiguraties faciliteert zonder uitgebreide vertaling. De Microsoft Security Benchmark past perfect in dit plaatje. Het omvat industrienormen en regelgeving en biedt op maat gemaakte aanbevelingen op basis van Microsoft's expertise en onderzoek. Door afstemming met het Microsoft Cloud Adoption Framework en Azure's 'Defender for Cloud' biedt het gedetailleerde begeleiding voor het effectief beveiligen van cloudomgevingen.

Het is echter essentieel te erkennen dat de Microsoft Security Benchmark geen certificering is; het is een zelfevaluatietool voor het meten en verbeteren van de beveiligingspositie. Hoewel het formele accreditatie mist, zorgt het model voor continue verbetering voor voortdurende aanpasbaarheid en relevantie.

 

Continue Zelfevaluatie: Je CISO of CEO In Staat Stellen

In plaats van je CISO of CEO slechts gerust te stellen, geef ze de mogelijkheid om zelf de beveiligingspositie van de cloudomgeving te monitoren. Voorzie ze van een URL voor continue updates, en verschuif van jaarlijkse audits naar realtime inzichten. Vereenvoudig ook het auditproces door nalevingsinformatie te presenteren via een gebruiksvriendelijk dashboard, wat tijd en moeite bespaart.

 

Het Wiel Niet Opnieuw Uitvinden: Samenwerken voor Succes

In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, maak gebruik van bestaande frameworks zoals de Microsoft Security Benchmark. Ons team bij CloudNation staat klaar om je organisatie te helpen bij het implementeren en aanpassen van een beveiligingsframework. Samen kunnen we een cultuur van continue verbetering bevorderen, waardoor je cloudomgeving veerkrachtig en veilig blijft.

Weten hoe jij je cloudomgeving veilig kunt houden? 

Ontdek alle CloudNation diensten op het gebied van cloud security

Lees meer
Sebastiaan de B -2-2
Erik Snijder Security competence lead
Publicatiedatum: 23 mei 2024

Meer kennis, howto's en inzichten ter inspiratie