Hoe BuyBay nog harder kan groeien dankzij een nieuwe AWS infrastructuur
Bij een snelgroeiend bedrijf hoort een betrouwbaar en schaalbaar softwarelandschap. Daarom schakelde BuyBay de hulp van CloudNation in voor de migratie van hun kritische live omgeving naar een nieuwe AWS infrastructuur.
BuyBay helpt retailers, merken en fabrikanten om de meeste waarde te halen uit hun retouren en overstock. Daarvoor is het bedrijf afhankelijk van een goed functionerende AWS infrastructuur. Voor CloudNation lag de uitdaging om een nieuwe infrastructuur te ontwerpen die zou zorgen voor een veiligere omgeving, kostenbesparing, automatisering en verhoogde betrouwbaarheid.
Het redesignen van de BuyBay omgeving werd gerealiseerd door nauw samen te werken. Het personeel van BuyBay was zeer bekwaam, maar beschikte niet over de AWS-ervaring en tijd om deze transformatie zelfstandig te ondersteunen. Daarom werd het project uitgevoerd in een multidisciplinair, agile team, waar zakelijke stakeholders, datawetenschappers, DevOps engineers en cloud engineers samenwerkten door kennis en ervaring te delen.
Luuk Rutten, cloud consultant bij CloudNation, legt uit hoe dat in z'n werk ging:
"We begonnen met een health check op de BuyBay omgeving in 2019. Dat betekent dat we een lijst van best practices zijn afgegaan. Zijn de netwerkconfiguraties goed geconfigureerd? Zijn er bepaalde security eisen waar niet aan wordt voldaan? Zo gaan we een hele lijst van checks af waarmee we bepalen hoe 'gezond' een omgeving is."
De resultaten waren kraakhelder. De oude omgeving was niet schaalbaar en had hier en daar wat issues. Samen trokken we de conclusie om het BuyBay softwarelandschap te migreren naar een nieuwe AWS infrastructuur die volgens CloudNation's best practices was opgezet.
“Samenwerken betekent met elkaar omgaan met dingen die anders lopen dan verwacht. We hebben een aanpak gekozen waarbij leren onderdeel is van het proces en dat is helemaal oké.”
Rutger van BergenCTO, BuyBay
Het technische redesign heeft BuyBay op meerdere vlakken geholpen om nog harder te kunnen groeien. Applicaties en applicatieomgevingen werden ontkoppeld om meer betrouwbaarheid te garanderen. Componenten van de infrastructuur en applicatie code werden geheel ingezet met behulp van CI/CD pipelines.
Andere verbeteringen werden bewerkstelligd door geautomatiseerde waarschuwingen en herstel, kostenoptimalisatie door geautomatiseerde stop-/startgebeurtenissen en verbeterde beveiliging door het aanvalsoppervlak van de applicatie-infrastructuur te verkleinen. Ook werd de business intelligence omgeving losgekoppeld van de belangrijkste webapplicaties, waardoor een meer geïsoleerde ontwikkeling van beide omgevingen mogelijk werd gemaakt.
"Wat mij inspireerde aan de samenwerking met CloudNation, zit hem in het woord 'samenwerking'", zegt Rutger van Bergen, CTO van BuyBay. "We werken met elkaar aan een doel en gaan met elkaar om met dingen die anders lopen dan verwacht".
De grootste uitdaging van het hele project was het designen van heel veel verschillende componenten en services met het gebruik van infrastructure as code, terwijl we tegelijkertijd de huidige setup aan het verbeteren waren. Er waren veel afhankelijkheden tussen applicatie- en infrastructuurveranderingen, dus het was van groot belang om constant een strakke planning aan te houden en de afhankelijkheden goed in kaart te brengen.
Door verschillende web applicaties, websites en business intelligence omgevingen, moesten we serieuze hoeveelheden data tegelijk migreren. En dat allemaal in slechts drie maanden.
De juiste tools en skills
Dit zijn de tools die ons in staat hebben gesteld om de infrastructuur af te stemmen op de behoeften van BuyBay en veilig te migreren van de kritieke live omgeving naar de nieuwe AWS-infrastructuur.
"Wat dit project heel erg vet heeft gemaakt, is dat dit een omgeving was die relatief kritisch was en dat er weinig fouten gemaakt konden worden omdat alles al live was." zegt Luuk.
"We hebben heel veel geleerd. Wat betreft de aanpak of de benadering en hoe we de samenwerking zijn ingestoken, zou ik daar niet te veel aan willen veranderen eerlijk gezegd." sluit Rutger af.